Coöperatief WijBedrijf Dieze, Zwolle

TS wijk Thom en Cas lelijke tekst

 

Uitdaging

Veel uitdagingen komen in de wijk samen: klimaat adaptatie, energietransitie, maar ook sociale opgaven. Een Wijkbedrijf is een bewoner coöperatie gericht op de duurzame ontwikkeling van de wijk. Hij kan ingezet worden voor energie, water, zorg, voedsel, onderhoud van openbare ruimte, etc. Daar waar bewoners behoefte aan hebben en waar ze een business case voor bedenken en willen uitvoeren.

 

Project

Het WijBedrijf Dieze is 5 jaar geleden opgericht door en voor bewoners van Dieze. De aanleiding voor de oprichting was het project ‘energie als motor voor burgerkracht’ van Blauwvinger Energie (weblink). Het project is mogelijk geworden door een subsidie van de gemeente Zwolle.

Doel van het project is 500 woningen in de wijk te voorzien van zonnepanelen, leidend tot een verlaging van de woonlasten en versterking van de sociale structuren in de wijk.

 

Wat doet ToekomstSterk?

ToekomstSterk vervulde de aanjaagrol voor het wijkbedrijf en begeleidt de coöperatie in haar functioneren. Aanvankelijk in opdracht van Blauwvinger Energie, nu op basis van een subsidie van de gemeente Zwolle/provincie Overijssel.

 

WijBedrijf Dieze

Create a website or blog at WordPress.com Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: