Zonnepanelen voor Dieze-Oost dankzij WijBedrijf Dieze
Het Coöperatief WijBedrijf Dieze U.A. geeft een vervolg op haar zonnepanelenproject in Dieze – Oost. Tot en met eind maart worden er bij circa 55 huishoudens zonnepanelen op de daken gelegd. Bewoners huren deze zonnepanelen van het WijBedrijf voor een gunstig tarief, dankzij een subsidie van de gemeente Zwolle.
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 03-03-2021

Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht
Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 01-03-2021

Nu klimaatdoelen behaald moeten worden blijkt de liberalisering van de energiemarkt achteraf toch niet zo handig
Overheden hebben hun energiebedrijven, ooit een nutsfunctie, gesplitst en verkocht. Nu zoeken ze juist regie, om de klimaatdoelen te halen. Was de liberalisering wel zo slim?
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 01-03-2021

Martien Visser geeft de lezers een waarschuwing en vier tips over het aanstaande PBL-rapport waarin de klimaatplannen van de politieke partijen worden doorgerekend.
Nog eventjes en de doorrekening van de klimaatplannen van de politieke partijen verschijnt bij het PBL. Het ongetwijfeld dikke rapport staat vol nuances en voorbehouden. Vergeefs. Politieke partijen kraaien victorie. Ngo’s schreeuwen moord en brand. Marketeers en lobbyisten maken overuren. Arme burgers en journalisten. Bestudering van het rapport vergt dagen. In deze column een waarschuwing en vier tips, zodat u straks snel de essentie kunt vinden.
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 01-02-2021

Europa stopt miljoenen subsidie in geothermie Zwolle, proefboring naar aardwarmte gaat door
De gemeente Zwolle gaat samen met bedrijvenconsortium RESULT, een proefboring starten naar geothermie, oftewel aardwarmte, in Zwolle Noord. De proefboring vergt een investering van ruim twintig miljoen euro en is mogelijk dankzij een Europese subsidie van ruim 5,6 miljoen euro. Europa investeert in het project omdat RESULT een nieuwe innovatieve boormethode voor aardwarmte gaat uitproberen in Zwolle.
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 27-01-2021

Subsidie voor aansluiting op warmtenet
De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is per 1 januari 2021 uitgebreid met onder meer de subsidiëring van een aansluiting op een warmtenet. De subsidieregeling is bedoeld voor zowel particuliere woningeigenaren en VvE’s als tegemoetkoming voor de aansluitkosten. Het kabinet heeft voor deze uitbreiding, waarin ook isolatiemaatregelen zijn opgenomen, miljoenen extra beschikbaar gesteld. In totaal trekt het kabinet in 2021 €164 miljoen uit voor de ISDE, waarvan € 124 miljoen is gereserveerd voor isolatiemaatregelen en warmtenetaansluitingen.
Lees meer.

Bericht geplaatst op: 27-01-2021