VVE’s verduurzamen – een pilot

In Nederland zijn er veel VVE’s (Verenigingen Van Eigenaren) waar particuliere eigenaren gezamenlijk een eigen deel woningbezit hebben in een portiek- of galerijflat. Een statutaire VVE met een vrijwillig bestuur is dan verplicht om te hebben om het gezamenlijke beheer en onderhoud van de algemene ruimten en delen van het gebouw, zoals trappenhuis, buitenomgeving, dak, gevels en soms ook de kozijnen en ramen alsook een gezamenlijke ketel en lift, goed te beheren naar de toekomst. Over het algemeen blijkt het nogal lastig te zijn om deze VVE’s een stap verder te brengen in de verduurzaming van het eigen complex. Dit gebeurt dan om uiteenlopende redenen ook nog niet, of onvoldoende.

Het sleutelwoord om deze VVE’s een stap verder te brengen in de verduurzaming is naar ons beeld – proactieve ontzorging/begeleiding in het proces – naar concrete besluitvorming tot verduurzaming van het VVE-complex in de toekomst.

Om dit te testen, starten wij een pilot met drie verschillende VVE’s. Met deze VVE’s willen een gezamenlijk proces doorlopen. Van bewustwording, tot het ontwikkelen van een Duurzaam MJOP, en met het uiteindelijke doel om samen met de VVE ook de voorgestelde maatregelen daadwerkelijk te laten uitvoeren.

Deze pilot voeren wij uit, samen met DCZ. Ook ontvangen wij hiervoor een financiële bijdrage van de provincie Overijssel. De komende tijd zijn wij hard met de betreffende VVE’s aan de slag. Zodra wij onze resultaten kunnen delen, vindt u dat terug op deze pagina.