Woningverbeteraar Dieze – Oost

Als ToekomstSterk ontwerpen wij business cases, die WijBedrijven kunnen uitvoeren. Er is dan ook niets mooiers, dan wanneer deze business cases in de praktijk tot uitvoering worden gebracht. In dit geval is het Coöperatief WijBedrijf Dieze U.A. bezig om de bussines case ‘De Woningverbeteraar’ tot uitvoering te brenngen in Dieze – Oost (Zwolle).

De Woningverbeteraar is een business – case, ontworpen voor de woningen in de lagere prijsklassen. Deze woningen zijn bereikbaar voor de mensen met een niet al te grote portemonnee, maar hebben vaak ook een slecht energielabel (label E/F). Hierdoor worden zij geconfronteerd met hoge woonlasten, terwijl zij het al niet al te breed hebben! Ook hebben deze huishoudens vaak niet het vermogen om te investeren in het verbeteren van de energetische waarde van hun woning. Het WijBedrijf biedt hierin de helpende hand. Zo wil het met financiers een regeling opstellen, waarmee ook deze huishoudens de gevraagde investering op een aantrekkelijke manier kunnen ‘lenen’. Vaak is het lenen van geld voor deze huishoudens immers ook geen mogelijkheid! Daarnaast werkt het WijBedrijf natuurlijk met lokale vakmensen uit de wijk, waardoor de gevraagde investering ook nog eens lager uitvalt.

Zoals gezegd wordt deze business case in uitvoering gebracht, door het Coöperatief WijBedrijf Dieze. Het WijBedrijf heeft daarbij wel om ToekomstSterk gevraagd om hierin ondersteuning te bieden. Het project is mogelijk gemaakt, dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel. Deze werd verstrekt via de subsidie “stimulering actieve marktaanpak verduurzaming woningen”. De subsidie wordt verstrekt in een drietal fases. Per fase moet een tussenrapportage opgesteld worden. Daarin is ToekomstSterk penvoerder. Recentelijk is de eerste fase van het project afgerond. De bijbehorende rapportage is via deze pagina te downloaden.

Ondertussen werkt het WijBedrijf hard door! Zo is er contact met een aantal bewoners uit de Adriaan Pauwstraat en omgeving, om vanuit het project hun woningen te laten isoleren (spouwmuur- en vloerisolatie). De bewoners zijn enthousiast, en pakken zelf de taak op om hun buren ook te enthousiasmeren. In totaal willen ze hiermee zo’n 100 huishoudens bereiken! En hoe meer mensen meedoen, hoe meer korting ze kunnen krijgen! De bewoners zijn niet alleen actief, maar willen ook doorpakken. In december willen zij hun woningen al laten isoleren. Dat klinkt goed!

Rapportage Woningverbeteraar Dieze fase 1