Het gebied Anthonie Heinsiusstraat is het meest noordelijke en kleinste gebied van het project Dieze Boven Water. Het gebied kent veel naoorlogse wederopbouw panden en kent veel parken ter recreatie. Bij hevige buien stroomt veel water via een natuurlijk verhang richting de parken waar het zich ophoopt en uiteindelijk infiltreert. In het gebied, waar al eerdere maatregelen zijn genomen met grasbeton en veel ruimte voor groen aanwezig is, komt weinig hinder en geen schade voor. Het gebied kent ook bijna geen oude riolen op een verlengde van het riool van gebied KPN Datacentrum na. Deze kleine verlenging van riool wordt gerelined, verder worden er geen andere maatregelen in het gebied uitgevoerd. Daarnaast bieden de uitvoering van de maatregelen eveneens geen kansen om het waterbewustzijn van de bewoners te stimuleren.

Kosten

De combinatie van relinen, afkoppelen en wijkgerichte maatregelen vormt de basis van de totale kosten van de Meppelerstraatweg. De kosten zijn berekend aan de hand van kengetallen samengesteld uit kennis en getallen van Gemeente Zwolle, RIONED, handboeken en wetenschappelijke papers van enkele bronnen (Ras & Rook, 2014), (Gemeente Noordoostpolder, 2016), (Smit, 2006), (Metrum/Akertech, 2014), (SBRCUR, 2014) en ervaring.

Kostentabel

Conclusie

In dit gebied is gerelined, waardoor er geld wordt bespaard en er minder hinder zal zijn voor verkeer. Deze aanpak zal tot weinig veranderingen leiden in de hoeveelheid hinder of overlast. In de wakingkaarten is een kleine afname aan waking te zien bij die riolen die aansluiten op de Meppelerstraatweg nu er minder druk en meer ruimte in het riool is om water af te voeren. Er wordt niet afgekoppeld, maar kan als back-up fungeren wanneer er meer afgekoppeld dient te worden in de wijk Dieze Oost.

Maatregelen

Wakingskaart: Bui 24mm
Wakingskaart: Bui 70mm

Bibliografie

CIW (2001) Eenduidige basisinspanning; nadere uitwerking van de definitie van de basisinspanning Deelrapport CIW rapportage Riooloverstorten
Gemeente Zwolle (2016) Gemeentelijk RioleringsPlan Zwolle 2016-2020
Metrum/Akertech. (2014). Prijs/Kwaliteit handboek 2014. Nijmegen: Metrum en Akertech
MijnWijk Zwolle (2021, September 13) Initiatievenkaart. Opgehaald van MijnWijk: https://mijnwijk.zwolle.nl/ideeen?d=map
Gemeente Noordoostpolder. (2016). Drukriolering Oosterringweg. Urk.
Ras, M.A. & Rook, J.H. (2014).Handreiking Infiltrerende verhardingsconstructies.Deventer: TAUW.
SBRCUR. (2014). Kostenindicatie van klimaatmaatregelen in de stad. Rotterdam: SBRCURnet
Smit, M. (2006). Bijlage hoofdonderzoek Berkenoord. Vaassen: Gemeente Epe
te Beest, G., Hoogeveen, D., Berends, B., & Borkus, P. (2015) Rapport levensduurverlenging renovatiestrategie. Vakberaad water Achterhoek+
VPB. (2011). Technische levensduur van betonnen rioolbuizen. Vereninging van Producenten van Betonleidingsystemen.