Dieze Boven Water
Deze Digitale Interactieve Rapportage is inherent verbonden aan de volledige rapportage op papier, dit is de samenvatting van de complete papieren versie. De digitale rapportage bevat veel data, kaarten en verbeeldingen waar de keuzes voor de methodiek en maatregelen op gebaseerd zijn, daarnaast bevat ze samengevatte teksten uit de volledige rapportage voor elk hoofdstuk.
Met Ctrl+ of Ctrl- kan de ratio tussen afbeeldingen en tekst aangepast worden (door verschillende schermgroottes van pc's en laptops kan dit mogelijk de ervaring belemmeren in de standaard ratio van je browser).
Vervangingsgolf in wederopbouw wijken
De openbare ruimte en de ondergrondse infrastructuur in Zwolle en andere Nederlandse gemeenten is grotendeels na de oorlog aangelegd. Wederopbouwwijken, zoals Dieze in Zwolle, zijn na de oorlog met spoed gebouwd om tegemoet te komen aan de enorme vraag naar woningen. De gebouwen, de straten, het groen, het watersysteem, de riolen, de andere kabels en leidingen in deze wijken hebben nu allemaal de leeftijd van ongeveer 60 jaar. De verschillende onderdelen, zoals de riolen, naderen hun technische levensduur en zullen binnen een jaar of 10 aan vervanging toe zijn. In het beheer van deze systemen heeft de focus vooralsnog gelegen op het in stand houden van het bestaande. Het resultaat van dit conventionele beheer is een geoptimaliseerd systeem met gerepareerde of vervangen onderdelen.
In deze rapportage kijken we op een andere manier naar deze beheer- en vervangingsopgave door de transformatieopgave in de wijk in zijn totaliteit te bezien. In een wijk- of gebiedsgerichte aanpak kunnen de ruimtelijke verbindingen tussen de verschillende opgaven nadrukkelijk worden opgezocht. De vervangingsinvesteringen kunnen zodanig op elkaar worden afgestemd dat zij elkaar versterken. Een nieuwe tijd brengt ook nieuwe eisen met zich mee. De klimaatadaptatie-opgave stelt bijvoorbeeld nieuwe eisen aan de riolen.
Kunnen we de vervangingsopgave zien als een kans om de wijk toekomstbestendig te maken? Er kan een vervangingsritme ontstaan dat ruimtelijk geordend is en de geschiedenis volgt van de uitbreiding van de stad. Wijk voor wijk komt aan de beurt. De naderende ‘vervangingsgolf’ is een transformatie moment; een stap in de canon van de wijk. En die transformatie is noodzakelijk. Grote maatschappelijke, economische, technologische en klimatologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het gebruik, de inrichting maar ook het beheer van de openbare ruimte. Van de openbare ruimte wordt geëist dat hij seniorproof, beweegvriendelijk, inclusief, klimaat adaptief, smart en circulair is.
Bij wijkgericht beheer is het ondergrondse en bovengrondse beheer van de openbare ruimte strategische verbonden met de ambities op diverse beleidsterreinen. Onderhoudsmiddelen vormen als basisfinanciering een hefboom om gezamenlijk de gewenste ontwikkelingen vorm te geven. De vervangingsgolf biedt de basis om integrale verandering te realiseren.