Wijkgerichte aanpak
Inleiding
In wijkgericht beheer zien we de naderende ‘vervangingsgolf’ als een nieuwe stedenbouwkundige opgave; een kans om de leefruimte van de wijk opnieuw te ontwerpen en beheren. De naderende ‘vervangingsgolf van de wijk’ is een transformatie moment; een stap in de canon van de wijk. En die transformatie is noodzakelijk. Grote maatschappelijke, economische, technologische en klimatologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het gebruik, de inrichting maar ook het beheer van de openbare ruimte. De openbare ruimte moet onder andere seniorproof, beweegvriendelijk, inclusief, klimaat adaptief, smart en circulair zijn. In wijkgericht beheer heeft het beheer van de openbare ruimte ondergronds en bovengronds een strategische en verbonden positie ten aanzien van ambities op diverse beleidsterreinen. Onderhoudsmiddelen zien we als een hefboom of basisfinanciering om gezamenlijk de gewenste ontwikkelingen vorm te geven. De vervangingsgolf biedt de basis om verandering te realiseren.
Het ontbreekt echter nog aan een integrale financiële doorvertaling van het toekomstbestendig maken van de openbare ruimte en de hiervoor benodigde beheer- en onderhoudsbudgetten van de verschillende beheertaken. Het rioolbeheer is daar een uitzondering op. Bijzonder aan rioolbeheer is dat geanticipeerd moet worden op de grote vervangingsgolven. Voor Zwolle en veel andere gemeenten is het rioolbeheer op basis van ‘Just in Time vervanging. Als gemengd riool wordt vervangen door een groter gemengd riool zullen de kosten 6.25 miljoen zijn, Klimaatadaptatie speelt ook een belangrijke rol in het waterbeheer, waardoor het gemengd riool het liefst vervangen wordt door een gescheiden systeem. Dit zal de kosten verhogen met een factor 1,6 en resulteren in een totaalbedrag van 10 miljoen.
Naast de vervangingsopgave liggen er opgaven op basis van klimaatverandering. Door klimaatverandering is er naast een vervangingsopgave een wateroverlast kwestie. Met de vaker voorkomende en hevigere buien kan de gemeente zijn plichten niet naleven, getoond in de Conventionele aanpak, en is er veel verhard oppervlak in steden waardoor hitte-stress in steden toeneemt, biodiversiteit afneemt en de sponswerking afneemt wat leidt tot meer verdroging van de grond.