Participatie
Met een lopend project bij de Dierenweide is er een actorenanalyse uitgevoerd en het begin van een participatiestrategie opgezet.
In dit gebied zijn drie doelstellingen opgesteld:
- De deling van verantwoordelijkheid tussen hoofdactoren
- Het betrekken van de bewoners en andere actoren in het gebied bij het plan voor het ontwikkelen van een wadi op het terrein van de Dierenweide
- Het informeren en inspireren van de overige bewoners van Dieze-Oost met het plan en ze te stimuleren of activeren in zelf initiatief te nemen om klimaatadaptief te zijn
Om de actoren tezamen met hun te verwachten betrokkenheid, hun belang en hun te verwachte mate van invloed op het project in beeld te brengen is gebruik gemaakt van een krachtenveld In het krachtenveld worden de actoren gepositioneerd, op basis van hun (ingeschatte) belangen en invloed op het project en het proces dat moet leiden tot de realisatie van de wadi bij de Dierenweide. Wanneer een actor of betrokkene groen gekleurd is, betekent dat deze van begin af aan al positief tegenover het project staat. Een oranje actor is neutraal. Naar verwachting zijn er geen partijen bij voorbaat negatief tegenover de komst van de wadi.
Twee van de hoofdactoren, Gemeente Zwolle en het WijBedrijf, hebben naast veel invloed een uitvoerende rol waarbij de verantwoordelijkheid van plaatsen van de maatregelen opgedeeld wordt tussen hen. Hierbij zal het WijBedrijf alle maatregelen bovengronds treffen en met het groenbedrijf dit beheren en onderhouden, terwijl de gemeente te reline strategie ondergronds aanpakt.
Andere belangrijke actoren om mee te nemen zijn de bewoners, die zelf in en om het gebied heen wonen. Op basis van de huidige situatie is er naar verwachting bij weinig tot geen van de actoren nog de urgentie om bewust bezig te zijn met (de oorzaak van) klimaatadaptatie (onderstaande figuur (Leefstijlenkaart)). Om die reden is de primaire participatie opgave voor de Dierenweide om de bewoners en andere betrokkenen met name te laten participeren ten aanzien van de belevingswaarde van de wadi. Om deze zo beter te laten aansluiten op de behoeften van de directe omgeving. De opgave behelst daarentegen wel de potentie om impliciet bij te dragen aan het vergroten van het waterbewustzijn onder de betrokken actoren.
Het participatieproces start met het projectidee voor collectieve klimaatadaptieve maatregelen bij de Dierenweide, welke ook bij dragen aan de doorontwikkeling van het terrein tot een kleinschalige ontmoetingsplek voor de buurt ‘waar wat te beleven valt’. Deze eerste fase vormt de basis waar vanuit de betrokkenheid van de omgeving bij het project voor de Dierenweide wordt vergroot. Centraal in het proces staat namelijk de uitvoering van een belevingsevenement. De precieze invulling van dit evenement wordt via de werkgroep en het online platform met bewoners en andere actoren verder afgestemd. Een voorbeeld van het belevingselement bij de Dierenweide is weergegeven in onderstaande afbeeldingen.
Met de realisatie van de belevingswadi op het terrein van de Dierenweide, groeit ook de belevingswaarde voor het terrein. Voor onder andere bewoners, niet alleen uit de directe omgeving, wordt het daarmee ook steeds aantrekkelijker om af en toe een bezoek aan de buurtweide te brengen. Door hen tijdens het bezoek via bijvoorbeeld informatieborden, posters en flyers bij de Dierenweide te informeren en te enthousiasmeren over de gerealiseerde wadi, en de potentie van de gebiedsgerichte aanpak voor de rest van het plangebied, kan dit bijdragen aan het vergroten van het klimaatadaptieve bewustzijn van de bezoekers. Het bezoek maakt het concept van de gebiedsgerichte aanpak, het realiseren van collectieve klimaatadaptieve maatregelen, bovendien tastbaar.
Initiatief tot klimaatadaptatie