Het gebied KPN Datacentrum kenmerkt zich aan de vele noordelijke parken tegen de A28 aan. Deze parken, als onderdeel van de grote groenblauw structuur van de wijk, zorgen voor een buffer tussen de wijk en de A28 en verlagen de hittestress in het gebied aanzienlijk. In het verharde deel van het gebied bevinden zich woningen uit de naoorlogse wederopbouw en nieuwbouw, waarbij het netwerk deels vernieuwd is en deels nog uit de tijd van de bouw stamt. De oude riolering voldoet niet langer aan de eisen gesteld door gemeente Zwolle en moeten daarom aangepakt worden. Verder wordt in het gebied nauwelijks overlast ervaren, echter wordt er op ÊÊn parkeerplaats bij een hevige klimaatbui wel een kritiek punt gespot. Er bevindt zich een transformator huisje en een pand naast deze parkeerplaats die schade kunnen ondervinden. Hierom wordt er een kleine aanpassing gedaan waarbij de bestrating van de parkeerplaats wordt vervangen door beter doorlatende bestrating en een infiltratievoorziening onder deze bestrating (beter doorlatende grond). Bij deze maatregel is alleen op kleine schaal ingehaakt op de sponswerking benoemd in de ZAS en zal deze berging en infiltratievoorziening tijdens drogere periodes voor iets minder droogte in de grond zorgen in de wijk.

Kosten

De combinatie van relinen, afkoppelen en wijkgerichte maatregelen vormt de basis van de totale kosten van de Meppelerstraatweg. De kosten zijn berekend aan de hand van kengetallen samengesteld uit kennis en getallen van Gemeente Zwolle, RIONED, handboeken en wetenschappelijke papers van enkele bronnen (Ras & Rook, 2014), (Gemeente Noordoostpolder, 2016), (Smit, 2006), (Metrum/Akertech, 2014), (SBRCUR, 2014) en ervaring.

Kostentabel

Conclusie

In dit gebied wordt gerelined, waardoor er geld wordt bespaard en er minder hinder zal zijn voor verkeer. Daarnaast wordt met behulp van de water doorlatende bestrating met infiltratie voorziening het transformatorhuisje beschermt. In de waterkaart van een aangepaste standaard bui is dit nauwelijks te zien, mogelijk door een fout in de modellering waarin de infiltratiegraad verkeerd ingelezen is. Er wordt niet afgekoppeld, maar kan als back-up fungeren wanneer er meer afgekoppeld dient te worden in de wijk Dieze Oost.

Maatregelen

Wakingskaart: Bui 24mm
Wakingskaart: Bui 70mm

Bibliografie

CIW (2001) Eenduidige basisinspanning; nadere uitwerking van de definitie van de basisinspanning Deelrapport CIW rapportage Riooloverstorten
Gemeente Zwolle (2016) Gemeentelijk RioleringsPlan Zwolle 2016-2020
Metrum/Akertech. (2014). Prijs/Kwaliteit handboek 2014. Nijmegen: Metrum en Akertech
MijnWijk Zwolle (2021, September 13) Initiatievenkaart. Opgehaald van MijnWijk: https://mijnwijk.zwolle.nl/ideeen?d=map
Gemeente Noordoostpolder. (2016). Drukriolering Oosterringweg. Urk.
Ras, M.A. & Rook, J.H. (2014).Handreiking Infiltrerende verhardingsconstructies.Deventer: TAUW.
SBRCUR. (2014). Kostenindicatie van klimaatmaatregelen in de stad. Rotterdam: SBRCURnet
Smit, M. (2006). Bijlage hoofdonderzoek Berkenoord. Vaassen: Gemeente Epe
te Beest, G., Hoogeveen, D., Berends, B., & Borkus, P. (2015) Rapport levensduurverlenging renovatiestrategie. Vakberaad water Achterhoek+
VPB. (2011). Technische levensduur van betonnen rioolbuizen. Vereninging van Producenten van Betonleidingsystemen.