Het gebied Westelijke Parken kenmerkt zich aan de grote hoeveelheden groen in de vorm van parken, bloemverenigingen en grasvelden. Met de laagste hoeveelheid verhard oppervlak toont dit gebied een sterke verlaging in hitte-stress. De oppervlaktewateren zijn het hart van de groenblauwstructuur in deze wijk en dienen ook als berging van de grote hoeveelheden water tijdens hevige buien. In dit gebied liggen slechts enkele strengen. Deze strengen zijn aangelegd tijdens de naoorlogse wederopbouw en zijn toe aan vervanging. In plaats van vervanging worden deze buizen gerelined. Het gebied kent zoveel groen dat met behulp van kleine maatregelen zoals het doorsteken van een trottoirband water gemakkelijk kan weglopen en infiltreren. Met behulp van een redelijk aantal doorsteken kan zelfs ÊÊn kant van de belangrijke verkeersader de Middelweg afwateren op het oppervlaktewater.
Kosten
De combinatie van relinen, afkoppelen en wijkgerichte maatregelen vormt de basis van de totale kosten van de Meppelerstraatweg. De kosten zijn berekend aan de hand van kengetallen samengesteld uit kennis en getallen van Gemeente Zwolle, RIONED, handboeken en wetenschappelijke papers van enkele bronnen (Ras & Rook, 2014), (Gemeente Noordoostpolder, 2016), (Smit, 2006), (Metrum/Akertech, 2014), (SBRCUR, 2014) en ervaring.
Conclusie
Met de implementatie van de maatregelen neemt de lokale waterproblematiek af, de hinder verdwijnt van belangrijke verkeersaders. Het afkoppelen van het verhard oppervlak zorgt voor een afname aan druk in het riool en dit resulteert in een afname van de waterproblematiek in benedenstrooms liggende gebieden. In vergelijking met het conventionele scenario wordt er met deze aanpak meer gehandeld naar het voorkomen van hinder, overlast en schade. De waking in gebied Westelijke parken maar ook in het gebied Groene Flats en De Singel nemen af door de afkoppeling van verhard oppervlak. Naast de waterproblematiek en de riolering wordt in dit gebied meer klimaatadaptieve doelen bereikt. Met de maatregelen wordt meer water naar het oppervlaktewater en het groen gebracht. Dit stimuleert de sponswerking van het gebied en heeft als gevolg dat minder schoon regenwater richting het RWZI voor zuivering wordt gebracht. De maatregelen worden vooral door het WijBedrijf behandeld met ondersteuning van de gemeente. Er is verder geen participatie door het ontbreken van enige huishoudens in dit gebied.
\