Volgens de opstellers van het ‘Manifest voor een succesvolle wijkaanpak’ is het tijd om die wijkaanpak fundamenteel anders te doen. Stop met beleid dat als vertrekpunt heeft dat het in wijken slecht gaat en dat de problemen zich er opstapelen. Het is tijd om het fundamenteel anders te gaan doen. Laat het in wijken gebeuren en doe dat niet meer alleen vanuit landelijke of lokale nota’s. Dat bepleit het Manifest voor een succesvolle wijkaanpak.
Duurzame wijkaanpak
Het manifest is een initiatief van het Landelijk Platform Buurt- en wijkgericht werken (LPB) en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) binnen het platform ‘Wijkwijzer’ en reikt drie pijlers aan voor een ‘betekenisvolle en duurzame wijkaanpak’. Die pijlers kwamen tot stand na gesprekken met ruim 75 bestuurders, beleidsmakers uit G40-gemeenten, beroepskrachten, actieve bewoners en Utrechtse jongeren. De pijlers zijn de basis voor een aanpak die moet leiden tot meer kansengelijkheid en een beter perspectief van bewoners op de gebieden opvoeding, scholing, sociaal functioneren, werk en inkomen, gezondheid, wonen en veiligheid en criminaliteit.
Andere weg
Dit manifest hard nodig, aldus de opstellers. ‘De laatste jaren kenmerkten zich door afwezig beleid en tekortschietende ondersteuning en begeleiding van burgerinitiatieven, mede door bezuinigingen op sociale professionals. Die bezuinigingen zijn penny wise, pound foolish gebleken.’ Nederland neemt een groot risico als het een nieuwe tijd ingaat met ‘oud instrumentarium’, als we de wijkaanpak er ‘een beetje bij blijven doen’. ‘Zet de inspanningen van de laatste tien jaar af tegen de resultaten en het risico om een andere weg in te slaan is niet zo groot. Het is tijd om het fundamenteel anders te gaan doen.
Lees hier het volledige artikel, gepubliceerd op de website van Binnenlands Bestuur.