Warmtenetten staan bekend als een relatief dure alternatieve warmtevoorziening. Zo stokt bijvoorbeeld de uitrol van warmtenetten, nu biomassacentrales in wijken niet meer gesubsidieerd worden vanuit de SDE. Als er geen duidelijke bron op hoge temperatuur is, blijft haalbare business case een zoektocht. In Dieze Oost, een typische naoorlogse stadswijk in Zwolle, is het Coöperatief WijBedrijf Dieze U.A. actief, een coöperatie van bewoners. Met steun van de gemeente heeft de bewonerscoöperatie een concurrerende propositie laten uitrekenen op basis van oppervlaktewater en afvalwater. Het geheim van het businessmodel? Een langere tijdshorizon, beheersing van het vollooprisico en lage kapitaallasten door bijvoorbeeld gemeentelijke garantstelling. Ook isolatie wordt door de coöperatie uitgevoerd. De gemeente Zwolle wil vóór de zomer haar standpunt over dit inventieve voorstel bepalen.
Op 11 april gaf Koen Weytingh een Webinar, waarin hij uit de doeken deed hoe het bovenstaande model in elkaar zit. Deze Webinar verzorgde
Koen Weytingh van bureau ToekomstSterk deed in het Webinar uit de doeken hoe het model in elkaar zit. Dit Webinar werd mede georganiseerd door TKI Urban Energy.
- Klik hier om de promo te zien voor dit Webinar.
- Klik hier om de door Koen Weytingh gegeven Webinar terug te kijken.
- Kik hier om doorverwezen te worden naar de Webinarreeks Innovaties voor Warmte in Wijken, georganiseerd door TKI Urban Energy.