Elke stedelijke opgave kan een hefboom zijn voor maatschappelijke vernieuwing in de volle breedte, of het nu gaat om klimaatadaptatie, energietransitie, herinrichting van openbare ruimte of sloop-nieuwbouw van woningen. Als je op buurtniveau slimme verbindingen legt, is het resultaat vele malen meer dan de som van de afzonderlijke delen. Fysieke ingrepen, blije bewoners en geïnspireerde gemeenschappen zijn de building blocks van toekomststerke buurten.
Met financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie werkten we de afgelopen maanden samen met KBnG Architecten en de gemeente Zwolle aan het project ‘De opdrachtgever woont in de buurt’. Het is een ontwerpend onderzoek in de transitiewijk Dieze Oost waarbij onderling afgestemde maatregelen voor klimaat, energie, openbare ruimte en huisvesting leiden tot een toekomststerke wijk. In dit document kun je er alles over lezen.
Om te beginnen worden nieuwe en huidige bewoners vanuit een wijkcoöperatie opdrachtgever van een plan voor wijk vernieuwing waarin toegevoegde nieuwbouw de financiering van renovatie van de bestaande bouw mogelijk maakt. Door toevoeging van nieuwe woningtypen en transformatie van bestaande portiekflats wordt de woningvoorraad meer gevarieerd. Meer woningen en parkeerplaatsen worden gecombineerd met ruimte voor water en groen. De wijkcoöperatie ontwikkelt zich bovendien tot een solide organisatievorm die in staat is de wijktransformatie op te pakken en een buurt warmtenet te exploiteren.
De transformatie van kwetsbare wijken tot kansrijke woongebieden met de bewoners is betaalbaar en haalbaar. Onze missie is de methode samen met gemeenten, coöperaties en projectontwikkelaars verder te ontwikkelen.
Wat is volgens jou als bezoeker van onze website de grootste barrière om te komen tot een geïntegreerde wijkgerichte benadering? Ken jij andere voorbeelden van wijken waar deze benadering kan worden toegepast? Geef ons jouw perspectief, en neem contact met ons op: we zijn oprecht benieuwd!